Безкрайността

октомври 30, 2011

Безкрайността е другата голяма мистерия, мътеща мозъците ни. Твърдя, че тя е техен продукт. Единствената безкрайност, която допускам, че съществува е тази след нашата смърт. Но все пак не съм теолог, за да занимавам някого със състояния след смъртта. Темата ще е дълга, затова ще я допълвам, не съм в състояние от веднъж да разкажа всичко, при това подкрепено с факти и мисли на големи хора. Темата не е дълга заради „безкрайния“ си характер, а заради абстракцията безкрайност, която и до ден днешен не е решена, решена в смисъл на разбрана, анализирана из дъно.

 

Ето едно твърдение от математиката – множеството на числата между 0 и 1 е ограничено и безкрайно. А въпросът – кое е числото стоящо непосредствено пред 1? Идва човекът Х и казва 0.99999999999 и протрива задоволително ръце. Да, ама У е на друго мнение и казва, че 0,999999999999 е още по-близко число до 1. Нещо повече, един математик на име Коши пък твърди даже, че на всяко произволно такова число, той може да намери безкрайно много такива, който да лежат между предврително указаното – в случая 1 и току що намисленото уж непосредствено преди него. Уау, значи между всеки две числа, независимо колко близко са едно до друго, могат да се намерят безкрайно много такива, и между всяка такава безкрайна двойка могат да се намерят още такива безйрайни и т.н. и т.н. и т.н.

По същият начин функционират разсъжденията ни за безкрайността, която обаче не е ограничена, примерно нашето възприятие за космоса е подобно .

Познати са ни апориите на Зенон в различните им варианти, летящата стрела не би трябвало никога да достигне целта си, Ахил никога няма да настигне костенурката или летящата стрела всъщност стои на едно място, защото във всеки един момент е закотвена между две точки в пространството ?!! ?!?????

Зенон всъщност е искал да отрече движението по този начин. От една страна, никой не може да отрече движението, от друга то се оказва  противоречив проблем – противоречието е именно в онази безкрайност, която ни бърка мислите, не онази на Айнщайн (извесно е неговото изказване – на света има две безкрайни неща, Вселената и глупостта, като за първото не съм сигурен).

Зенон е живял преди две и половина хиляди години, едва пре 17-ти век тези апории са оперативно отстранени, но не решени, от математика Courant в лекциите  за диференциално и интегрално смятане.

Вашият коментар